Оценка на настроението.Тревожни ли сме?

И тук бързам да отговоря, че и тревогата, и страхът са естствен отговор на ситуацията, в която се намираме през последните две години.

Страхът, който стои в основата на безпокойството е естествена човешка емоция, която е помогнала на човечеството да оцелее от древни времена, преодолявайки екстремни условия и възникнали трудности.Намираме се в ситуация, в която изпитваме заплаха за живота, социалния статус и бъдещето ни съществуване.

Безпокойството, което изпитваме в подобни ситуации, може да се разглежда и като полезно, като способност на организма анализира нововъзникналата ситуация, да предприеме нужните мерки и да се адаптира спрямо нея.

Полезната страна на безпокойството включва:

  • Мотивацията – Ако не се страхуваме от негативните последици, които са довели до това усещане, не бихме предприели действие по опазване, ограничаване или отстраняване на причината да се чувстваме притеснени.
  • Подготовка – без надвиснала опасност и тревожност се справяме добре в подготовката да отреагираме на дадена ситуация, но това е нашият естествен начин да се организираме и да противодействаме.
  • Внимание – пренасочва усилията и действията ни към важните в нашия живот неща.
  • Защита – безпокойството е предвестник на страха, който ни предпазва от опасности, освен в случаите, когато всяка ситуация не се тълкува, като застрашителна и вече безпокойството престава да бъде от полза.
  • Комуникация – общуваме с цел споделяне на нашата тревога, като търсим подкрепа.

  Преминавайки границите на мобилизацията, повишеното внимание и защитата, притеснението става вредно не само за ума и тялото, но застрашава и качеството на живот, контактите с околните и нашата реализация.

През изминалия месец, направихме онлайн допитване до 30 случайно избрани потребители на тема:

Оценка на настроението.Тревожни ли сме?https://docs.google.com/forms/d/1LvD78KDu1_I6ZTaMAheEk6CYVDX0WHRd7Zr___xXOdo/edit,

чиито резултати предоставяме на вашето внимание.

Включиха се 22 жени и 8 мъже, половината, от които са във възрастовия диапазон 30 г. – 45 г.

В последните месеци проявявам слаб интерес към нещата, които правя в ежедневието си.Не ми носят максимално удоволствие:

В последните месеци се чувствам подтиснат/а и депресиран/а:

Напоследък имам проблеми със съня – трудно заспиване, неспо-коен сън или необичайно много сън:

Чувствам се уморен/а и нямам енергия за вършене на обичайните си ежедневни неща:

Изпитвам липса на апетит или се храня много повече от обикновено:

Имам отрицателно мнение за себе си и чувството, че съм разочаровал околните:

Задълбочаващ се проблем с концентрацията:

Бавно движение и говор или обратното – безпокойство и хиперактивност, които правят впечатление на околните:

Не откривате персперктива за по-добро бъдеще:

Всички страхове, които водят до промяна на комфорта на живот, не мотивират и пораждат предимно негативни мисли и чувства, са преминали границата, в която може да ги наречем „полезни“ и е необходимо да предприемем мерки за ограничаване на напрежението и възвръщане баланса в ежедневието ни.

Без значение какви са причините, които ни държат под напрежение и ни правят  тревожни, е важно да съумеем да съберем мислите си и да предприемем последващите стъпки към управление на състоянието, в което се намираме с цел да поддържаме благосъстоянието си и да контролираме периодите на безпокойство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.