По детски в “На път към щастието”

Как да се преборим с тревожността и безпокойството у децата ни в условия на несигурност – новите врагове по време на пандемия и инфодемия?

В началото на 2021 год. педагогът Яница Маринова си поставя за цел да проследи, как пандемията, изолацията и новата реалност повлияват децата ни.Изследването се отнася за деца до 7 годишна годишна възраст и е обхванато сред родители, педагози и директори.

Проблемите, които излизат на повърхността настъпват на няколко нива, на които е необходимо родителите и педагозите да внесат яснота:

  • какво се случва на детето и настъпващите промени;
  • социалната дистанция – Какво е социална дистанция?Защо близките ни и любими хора остават недостъпни и защо е опасно да ги прегърнем?;
  • не на последно място, родителят трябва да се разясни по достъпен начин и какво се случва в обществото;

Първите последствия на изолацията и прехвърлянето ни в дигитална среда се проявяват във физически план.Ограничените пространства, липсата на възможност да изразходват необятната си енергия, разходките и свободните игри на чист въздух повлияват не само физическата активност, но и емоционално подрастващите.

Наблюдава се цялостна промяна на навиците им – начин, по който възприемат и интерпретират информацията.Засилва се стремежът към бързата й “консумация”.Променят се обноските, храненето, областите на интереси.

Материалите – информация за проведеното изследване, илюстрацията му в колаж и снимки са предоставени на Институт за Здравни Активности и Технологии, гр. Пловди от неговия автор Яница Маринова, по повод на проекта на ИЗАТ “На път към щастието или Как да се преборим с тревожността и безпокойството в условия на несигурност – новите врагове по време на пандемия и инфодемия.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.