Признаци на емоционално прегряване, които ще ви помогнат да го идентифицирате и избегнете

Превърна се в норма да се чувстваме хронично напрегнати, да не си доспиваме и да чувстваме остра нужда от почивка.

Новата реалност, променената организация на работния процес, ограничените възможностите за отдих, спорт и забавление в съчетание с реалната заплаха за живота и здравето на всички, ни направиха още по-податливи на тенденцията емоционалното прегряване да се прокрадва незабелязано в еждневието ни и да става осезаемо, едва, когато нанесе значими поражения.

Перфекционистите със силен стремеж към успеха, отдадени на своята страст към работата и без възможност за полагане на грижи и внимание по отношение на емоционалното, психическо и физическо благоденствие, са най – податливи и най-често засегнати от бърнаут синдром.Неконтролирано емоционалното прегряване води до изчерпване на енергията и интереса да поддържаме темпото, а от там и до суицидни мисли и намерения.

Познаването на признаците на емоционално прегряване идва в помощ на идентифициране на потенциално опасните състояния и възможността да предприемем промяна, за да избегнем последиците на бърнаута:

1.Стремеж за успех на всяка цена:

В дългите часове работа без почивка и липсата на възможност за полагане на грижи е нужно планиране на почивките и времето за възстановяване.

2.Хронична умора:

Ежедневната умора по всяко време на деня, събуждането без енергия и стимул да се справим са сигналните лампи, които предупреждават, че нещо не е наред и изисква промяна:пренареждане на графика за работа, почивка и възстановяване.

3.Невъзможност да се фокусираме над делата си:

Липсата на способност да се съсредоточим за по-дълго време върху задачите води до пропускане на срокове, невъзможност за постигане на важни цели, отлагане на изпълнение.

4.Физически симптоми:

Мускулни болки, болки в гърба, стомашно-чревни проблеми, колебания в теглото, понижена имунна система са само част от физическите прояви, които може да настъпят, като последствие от емоционалното прегряване.

5.Тревожност:

Тревожността, определена като безпокойство, нервност, несигурност или чувство на страх е характерна за периодите на свръх натоварване и е сигурен симптом за необходимостта от забавяне на темпото.

6.Безсъние:

Лежането будене през цялата нощ или събуждането в малките часове с мисълта за предстоящите служебни задачи, оказват сериозно въздействие върху когнитивните способности.Повлияват отрицателно способността за разсъждаване и запомняне, хранителните навици, физическата активност, енергийните нива и настроението.

7.Депресивни състояния:

Голяма част от случаите на неконтролиран бърнаут синдром водят до депресивни състояния, които могат да се повлияят положително при намаляване или премахване на причината, довела до емоционланото прегряване.

8.Гняв:

Гневът, като вторична емоция може да бъде отговор на чувствата, предизвикани от бърнаута – тъга, страх, безпокойство.

9.Липса на удовлетвореност и възможност да изпитаме удоволствие:

Загуба на удовлетворение и изпитване на удоволствия от всичко, което ни заобикаля.

10.Изолация:

Пренатоварени, стресирани и изморени се оттегляме в собственото си пространство, което е предпоставка за възникване на липса на чувството на принадлежност и отхвърляне.

11.Емоционална откъснатост:

Емоционално отдалечаване от работата, семейството и приятелите се изразяват в повече отсъствия от работа, несвършени задачи, спиране на връщане на обаждания и имейли.

12.Чувство на безнадеждност:

Загубили посока, смисъл и без вяра – сигурни симптоми, че е нужно да поспрем, да осмислим и потърсим помощ отвън, за да възвърнем самообладанието, енергията и самочувствието си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.