Начало / Проекти / Пътя към щастието

Търсейки „Пътя към щастието“ екипът на Института за Здравни АКтивности и Технологии разработи достъпно онлайн ръководство "Тревожност и безпокойство в условията на несигурност - новите врагове по време на пандемия и инфодемия.", в което освен опитът на експертите, решихме да включим иавтентични разкази на доброволци, преминали през тези състояния и готови да споделят своите идеи, полезни практики и съвети.

Пандемията от COVID – 19 промени живота на цялото човечество.

Общуваме, забавляваме се, работим, образоваме се, пазаруваме и пътуваме по различен начин.Променихме начина си на мислене и възприятие.

Съзнателно или не, поехме огромно количество информация, при което започнаха да се размиват границите между достоверна и невярна или подвеждаща такава.Наред с пандемията и инфодемията, страхът за нас и близките ни се настани трайно в нашето ежедневие.

Негативните чувства, емоции и реакции, които завладяха всички нас са най-нормалният отговор на появилата се заплаха.

Да рапознаваме състоянията на безпокойство и тревожност и да умеем да прилагаме някои прости за изпълнение и отнемащи малко време практики е целта, която си поставяме в настоящето ръководство.

Страхът, който стои в основата на безпокойството е естествена човешка емоция, която е помогнала на човечеството да оцелее от древни времена, преодолявайки екстремни условия и възникнали трудности.Наскоро на всички ни се наложи, да изпитваме заплаха за живота, социалния статус, за бъдещето ни съществуване.

Чрез промяната, която настъпи за изключително кратко време, преминахме през фазите на шок, на отрицание, изпитвахме гняв, търсехме изход, пробвахме различни варианти, опитвахме, докато намерим подходяща за нас алтернатива да приемаме случващото се.

Стресовите събития пораждат безпокойство или притеснение, които оставят трайни последици след себе си.Все по-голяма част от нас преустановиха плановете си за развитие, промениха начина на мислене, където отрицателният развой и катастрофалният сценарий стават все по – вероятни.Недоверието и негативната нагласа отслабват вярата в нашите способности и възможностите ни да довеждаме резултатите, зависещи от нас в наша полза.

Започваме да виждаме плашещи последици във всяко събитие и се научаваме да подклаждаме катастрофални мисли, които ни водят към още по-висока стойност на устойчива тревожност.

„Запреобръща се светът – и глобалният и индивидуалният и моят също. Вече втора година нито силата, нито спокойствието, са на наша страна.

Малките страхове, които преди отработвах с размах, здрав разум и на чист, планински въздух, се превърнаха в чудовища – дневни и нощни.

Когато всички останахме у дома заради Kовид-19 и стана шумно, започнах да се вглеждам в чертите на всеки член от семейството ми. Както и те в моите…“

— Деси Димова

Можете да изтеглите ръководството:

По пътя към щастието.pdf